Az idén januárban nagy fába vágtam a fejszémet. Nekiálltam valami olyasmit alkotni, ami mindenki számára elérhetővé teszi a SzóKiMondóka eszköztárát. Ez a cikk arról szól, hogy mi is ez a csoda. 

Eszköztárunkba már most is betekintést nyerhetsz és rengeteg anyag van, ami ingyenes elérhető a blogunkban a YouTube csatornánkon, vagy a Facebook csoportjainkban. 

De olyan módon akartam elérhetővé tenni a SzóKiMondóka eszköztárát, amiben egyszerre benne van minden.Mintha előfizetnétek Foglalkozz velem minden nap! programunkra, vagy rendelnél játékcsomagjainkból – ami egyik sem ingyenes módja a SzóKiMondóka megismerésének. A beszédfejlesztés elindításának. 

Tóth Mihály segítségemre volt kitalálni a Bevezető Beszédfejlesztő Játékcsomag tartalmát, ami nagyban hasonlít ahhoz, amit Facebookról jöve érdeklődőként kaptok, ha feliratkoztok beszédfejlesztéssel kapcsolatos űrlapunkra. Azzal a különbséggel, hogy ennek a csomagnak minden egyes eleme digitális és nem kell postára adjuk a szókártyákat sem. Mégis mi minden került bele ebbe a játékcsomagba? 

Film 

Összevágtam egy tíz perces interaktív kisfilmet a meglévő filmekből és nyersanyagokból építkezve. Ugyanúgy, mint a játékcsomagokba került filmek, ez is kimondatja a szavakat a gyermekekkel, akik (mind az öt érzékszervükön keresztül megismerve) látják azt a képernyőre kiírva, hallják kimondva, maguk is kimondják, majd eljátsszák a jelentését. 

Szókártyák 

12 letölthető szókártyát is kapsz a filmben megjelenő szavakhoz, amelyeket nyomtatás után máris tudsz használni. Igaz, hogy ezek a szókártyák nem olyan vastag papírból készültek, mint a játékcsomagokba került szókártyák, de legalább azonnal ott vannak nálad. A szókártyák segítségével lesz a játékcsomagból beszédfejlesztő játék. 

Mese

A szókártyákon szereplő szavakból íródott mese ugyanazzal a képes tördeléssel készült, mint minden SzóKiMondóka kiadvány. A mesét olvashatod külön, de úgy is, hogy az oldalon szereplő szavakat kiteszed elé szókártyán és gyermekednek kell megkeresnie a mesében soron következő szót a kártyák közt akár képes felüket, akár rajzos oldalukat felismerve. A legtöbb szülő meglepődve tapasztalja, hogy gyermeke milyen gyorsan felismeri a szavak írott alakját. Ehhez én is csatlakozni tudok, ha elsőszülött gyermekem nem így regál a szókártyákra, ahogyan ti is írjátok, nem állok neki a SzóKiMondóka megvalósításának. Zoé ma vastag könyveket olvas el egy hét alatt és ailig várja, hogy az iskolából hazaérve újra olvashasson. 

Útmutató 

Igen, útmutatót is készítettem nektek, szókártyás játékleírással és szókincsfejlesztő játékokkal és neked, hűséges blogolvasónak elárulom a titkot, hogy ha az útmutatót végigolvasod (ne aggódj, csak néhány oldal) a végén jutalmul még két mesét tölthetsz le ajándékba a csomag részeként. 

Foglalkozásterv 

Amióta megszületett a Foglalkozz velem minden nap! program, a SzóKiMondóka 2 éves programja, azóta már nem is tudom elképzelni a játékcsomagok használatát foglalkozásterv nélkül. Ezért készítettem ehhez a digitális jáétékcsomaghoz is két hétre szóló foglalkozástervet néhány pluszban letölthető foglalkoztatóval. 

TADÁÁÁM:

Ezt az öt elemet kapod meg a SzóKiMondóka Bevezető Beszédfejlesztő Játékcsomagjában, amelyet most ingyen tölthetsz le innen. Három hónap munkáját a nyuszi, a SzóKiMndóka nyuszija most ingyenesen hozza el neked. Vigyázz, mert ragályos. Gyermeked valószínű, hogy szeretni fogja, te pedig imádni fogod, ahogyan a szemed láttára okosodik nap mint nap. 

Jó szórakozást!