És hogy juthatsz hozzá ingyen? 

Már a babák életében is fontos a napirend a kisgyermekeknél pedig egyenesen megkönnyíti ez életünket nap mint nap.  Valójában a napirend több mindenre képes, mint elsőre gondolnánk. Keretet ad a napoknak és biztosítja, hogy ne maradjanak ki a fontos tevékenységek, mint pl. a közös olvasás, vagy a játék, amik esetleg máshogy elsikkadnának a hétköznapok malmában, mert sokadik helyen szerepelnek az étkezések, a fürdés és az alvás után. Ennyit talán már minden szülő tud. De miben segít még minket ez a keret? 

Például az önállóságban 

Hogyan is? Ha gyermeked már tudja, hogy a következő programpont a játszótér, talán elkezd készülődni, felöltözni magától, hogy minél hamarabb el tudjatok indulni. Azt, hogy lássa mi a következő “napirendi pont” egy vizuális segédlettel mozdíthatod elő a következőképpen: Írd össze a mindennapok tevékenységeit, tedd őket sorrendbe és rajzold le mindet. Tedd ki a falra gyermeked szemmagasságába, így ő is nyomon tudja követni, mi lesz a következő esemény a napban. Ilyen napirendet tőlünk is rendelhetsz innen, sőt a blognapirend25 kuponkóddal mindjárt 25%-kal olcsóbban tudod megrendelni webáruházunkban, akármikor is olvasod ezt a blogot. A mi napirendünkben a tevékenységek külön jönnek, ragaccsal tudod őket felragasztani az általad meghatározott sorrendben, és ha valami mást szeretnél beiktatni, csak megfordítod a lapocskát és a hátára felírod/rajzolod azt. A laminált lapok elnyűhetetlenek, akárhányszor újraírhatod/rajzolhatod őket. Szókimondókás tevékenységeket is találsz köztük, mint pl. szókártyázás, filmnézés vagy olvasás – bár ez utóbbi bármilyen könyvre érthető. Ha pedig az önállóságra nevelésre szeretnél további útmutatót, iratkozz fel 4 részes hírlevélsorozatunkra itt és töltsd le a pdf-et, ami segít lépésről lépésre az önállóság felé terelni gyermekedet. 

A káosz ellenszere

Mit értek ez alatt? Ha világos a gyerkőcnek, hogy mi jön ez után, nem kérdezi és főleg nem kérdezik egyszerre mind tőled, hanem mondjuk míg a kisebbnek a cipőjét kötöd, a nagyobb megmagyarázza neki, hogy mi jön most, esetleg biztatja a másikat, hogy ő is vegye fel a kabátját, hogy indulhassatok gyorsan. Ha tudják a gyerekek mi jön, főleg, ha az épp egy kedvelt a tevékenység, irányba állnak és azon lesznek, hogy odaérjetek. Ha épp kevésbé kedvelt ami jön, akkor pedig hamarabb rávehetők így, hiszen amit látnak is a táblán, nem csak hallanak tőled az tutira be fog következni.

Én akkor érzem a káoszt, amikor hárman egyszerre beszélnek hozzám és igyekeznek egymást túlkiabálni ebbéli törekvésükben. Ez általában akkor fordul elő, amikor bizonytalanok valamiben, meg akarják tudni mi lesz most, vagy meg akarnak győzni arról, hogy az legyen, amit ők akarnak. Ebben is segít a napirend, mert még ha naponta változik is, mondjuk a nyári szünet alatt, akkor is érdemes reggel átbeszélni és írásban rögzíteni, hogy mi fog következni aznap, amihez aztán lehet igazodni. 

Rituálék 

A szokások baromi fontosak a gyerekeknek, van akinek nem is mehetnek máshogy a mindennapok, mint ahogyan azt ő megszokta. Az esti lefekvések során például, hogy mi milyen sorrendben történik, az ad egy olyan megnyugtató ritmust a nap lezárásának és az alvás eljövetelének, mint a tenger hullámzása például. Azt sem kérdőjelezzük meg, mint ahogy a mellkasunk is fel-le mozog egész nap. Nem maradhat ki az esti puszi/lábmasszázs/mese kinek-kinek a maga szokásai alapján. Ezek nélkül nincs nyugodt vége a napnak és ha valami elmarad, az beszivároghat az éjszakába is. A rituálék viszont csak akkor működnek, ha azonos időben van a lefekvés, különben már nincs idő erre vagy arra, kimaradnak dolgok, megtörik az esti fektetés varázsa. 

Spontaneitás 

Azt gondolhatnánk, hogy aki napirend mentén éli az életét nem képes a változást befogadni és spontán ingereknek örülni. Pont, hogy a napirenddel megalkotott állandóság adja meg a gyermeknek a teret arra, hogy be tudja fogadni a változást. Ha ugyanis nincsen napirendje, az energiáját arra használja, hogy alkosson valamilyen rendet és ellenálljon a változásnak. Ha ez a rend tőle függetlenül is működik, akkor neki nem kell rá energiát vesztegetnie, nyitottabb lesz az újra, a váratlan dolgokra, ha valami miatt mégis borul az aznapi napirend. 

Ha olyan vagy mint én 

Te is nehezen viseled a kötöttségeket. Nekem is nehéz volt elképzelnem, hogy egy kiragasztott napirendhez igazodjunk. Azt viszont tudtam, hogy a gyerekeknek ez nagy segítség. A mi első napirendjeink csak a reggeli készülődést bontották le lépésekre. Reggeli, öltözés, fogmosás, táska – így biztos volt, hogy nem marad ki semmi. Aztán, mivel remekül mentek ennek segítségével a reggelek, bevezettük az esti napirendet is. Elképesztő volt látni, hogy mennyivel gyorsabban készülnek el a gyerekek ennek segítségével. Egymással versenyeztek, hogy ki ér hamarabb a pontok végére. Míg máskor az első pontért is könyörögnöm kellett, most maguktól zongorázták le az elsőtől az utolsóig a feladatokat. 

Hidd el nem korlát, hanem mankó. Próbáld ki és meglátod. Megköszönöm, ha megosztod a tapasztalataidat velem.

Ha pedig ajándékba szeretnél tőlünk Napirendet kapni, jelentkezz Foglalkozz velem minden nap! programunkra itt, amelynek során minden hónapban új kiadványt, hozzá minden napra foglalkozástervet kapsz két éven át. Végigmegyünk mind a hat játékcsomagunkon három könyvsorozatunkon és igyekszünk minden hónapban valamilyen ajándékkal is kedveskedni nektek. Rögtön a második hónap ajándéka ez a napirend,aminek a segítségével könnyebben illesztitek be a SzóKiMondókát az életetekbe. 

A csatlakozás lehetősége egész nyáron, augusztus 20-ig nyitva áll. Akkor pár napra bezárjuk a kapukat és szeptember 1-én már emelt díjjal csatlakozhatsz, mert szeptember 1-től a játékcsomagjaink árait is megemeljük. Erről bővebben előző blogunkban olvashatsz.